Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

8 av årets bästa högtalare för att strömma musik – från 300-8 000 kronor

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-21 15:07  |  Lästid: 4 minuter
hogtalare_start_zipp

Vi kan tydligen inte få nog av högtalare, särskilt trådlösa sådana, och 2015 fortsatte de välla över oss. Under musiklyssningsåret 2015 fick vi också chansen att bekanta oss med ett par nya multiroom-system som utmanar ledande Sonos – som i sin tur också gjorde stark comeback.

En del högtalartillverkare vill också slå ett slag för Hi-Res Audio, som innebär mycket bättre ljud än vad vanliga streamingtjänster erbjuder – och bättre än CD-kvalitet. Branschen har dock fortsatta problem med att förklara för vanligt folk varför de behöver bättre ljud, och såväl musiktjänster som Tidal HiFi och Hi-Res-högtalare och hörlurar förblir en nischprodukt ett tag till.

Här är 8 av årets många, många bra högtalare – av vitt skilda sorter, i olika storlekar, färger, former och prisklasser – utan inbördes rangordning.

sonos_play5_2

1. Sonos Play:5
Sonos kom tillbaka i höstas med en ny version av deras största högtalarmodell, som låter mycket bra, har en supersnygg finish och ett enkelt touch-gränssnitt. Allt sköts via Sonos-appen som från i början av nästa år blir kompatibel med Apple Music, om någon nu använder den streamingtjänsten. Har du redan ett Sonos-system som ska byggas ut är detta det givna köpet. Läs Digitalts hela test här!
Pris: 5 400 kr

ue_boom2

2. UE Boom 2
Ny utgåva av den populära burkformade högtalaren som dels sprider ljudet fint åt alla håll med sin runda form, dels är tålig för väder och vind, har bra batteritid på 15 timmar, samt ett mycket bra pris. Ett av de allra bästa köpen i sin klass.
Pris: från 1 490 kr

libratone_zipp

3. Libratone Zipp
Danska Libratone har uppdaterat sin Zipp, och vi föredrar den större, dyrare modellen. Likt UE Boom är de bra på att sprida ljudet med sin runda form. De är kraftfulla och mest avsedda för hemmet, fastän de har batteridrift på upp till 10 timmar och är lätta att flytta runt. Nya appen SoundSpaces gör dem ihopkopplingsbara till ett multiroomsystem: du kan snabbt synka två högtalare i ett steropar för att lyssna på musik på traditionellt vis, eller isär för att lyssna på olika låtar i olika rum. Överdragstyget finns i många olika färger, varav några syns ovan, och kan lätt bytas ut med en dragkedja.
Pris: 3 000 kr

yamaha_nx500

4. Yamaha NX-N500
Söker du traditionella höger- och vänsterhögtalare finns dessa fina med design som påminner om Yamahas klassiska studiomonitorer NS10. Ljudet är dock betydligt mer behagligt än från NS10 – som alla tekniker älskar att hata men inte kan leva utan. Spela dels trådlöst över nätverket, som del i Yamahas nya MusicCast-system, eller med en rad olika sladdkopplingar som klarar Hi-Res Audio och riktigt högupplöst finljud. Finns i svart eller vitt, och kostar en rejäl slant.
Pris: 7 790 kr

marshall_kilburn

5. Marshall Kilburn
Kilburn var en av två bärbara, batteridrivna högtalare från Marshall under 2015 – den andra som kom under hösten heter Stockwell och är ännu mindre och lättare. Den senare är bättre om du ofta vill ta den med, men jag föredrar den 3 kg tunga Kilburns ljud. Bra batteritid upp till 20 timmar, och Marshalls vanliga analoga volym- och tonkontroller är bara två andra fördelar som får oss att digga Kilburn.
Pris: 2 700 kr

raumfeld_one_s

6. Raumfeld One S
Tyska Raumfeld utmanade ledande Sonos med nya multiroomhögtalare under året. Digitalt testade och gillade de minsta, One S – läs mer här i recensionen. De har visserligen flera stora modeller som låter bra men den lilla är lätt att rekommendera, finns i svart eller vitt och har en basigt tungt sound och smidigt format. Deras app är i vissa avseenden bättre, i andra sämre, än Sonos med idén är rätt så snarlik. Möjligen kan priset anses lite högt för att starta på ny kula med ett multiroomsystem, men Raumfelds öppet köp-policy är å andra sidan generös.
Pris: 2 500 kr

jbl_go

7. JBL Go
I helt andra änden av skalan, ultraportabelt och riktigt billigt finner vi JBL Go, med dimensionerna 8 x 7 x 3 centimeter och åtta olika färger, inklusive typisk orange precis som deras traditionella logga. Tre watts effekt ger inget höjdarljud men med fem timmars batteritid och bara några hundringar är det inte mycket att bråka om.
Pris: 280 kr

harmankardon_esquire2

8. Harman Kardon Esquire 2
Ett antal snäpp elegantare är Businesshögtalaren Esquire från Harman/Kardon som nu har hittat ett nytt, bättre format än tidigare och erbjuder bra ljud för såväl musik som telefonkonferenser, med speciell brusteknik och fyra mikrofoner för att göra samtal extra tydliga. Finns i färgerna grafit, champagne och svart och är inte överdrivet dyr med tanke på målgruppen.
Pris: 2 300 kr

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57