Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

7 snackisar inför Apples stora presentation av nya prylar och program

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-06-07 13:26  |  Lästid: 5 minuter
wwdc_2015

Apple presenterar nytt imorgon, måndag den 8 juni, på sin stora veckolånga WWDC, Worldwide Developer Conference. Här listar vi de sju största snackisarna: appar, system, tjänster och Spotify-dödaren. Vissa kommer säkert att dröja till i höst, men med Apple vet man aldrig riktigt…

Du kan följa evenemanget imorgon kväll klockan 19 svensk tid på apple.com/live

* * *

1. Premiär för streamingtjänst

beats_music

Att Apple så småningom skulle släppa en potentiell Spotify-dödare har länge varit en lågoddsare, efter att ha köpt Beats – Dr. Dres och Jimmy Iovines musiktjänst och hörlurstillverkare. En av våra källor har nu visat pålitlig information som styrker att det kommer att ske den 8 juni.

Den lär heta Apple Music och man kan säkert vänta sig en streamingtjänst som också är väl integrerad med ditt egna musikbibliotek med iTunes i datorn och telefonen. Om inte allt kan skötas från ett och samma musik-app, vore det ett stort felsteg. Jag anser personligen att Spotify har tagit en tråkig riktning där musiken inte längre är viktigast. Apple har redan video och poddar, men de måste satsa på musiken för att locka bort de seriösa musiklyssnarna från Spotify. Kan de också erbjuda bra ljudkvalitet som Tidals dyra alternativ, så har de täckt upp det mesta.

Priset lär landa på 10 dollar i månaden, vilket sannolikt kommer översättas till 99 kronor i månaden – samma som för Spotify Premium och Tidal m fl.

* * *

2. Apple Watch till Sverige?

apple_watch

I och med att Siri nu förstår svenska och en mängd andra språk så är en viktig del på plats för att Apple ska kunna lansera sin smarta klocka i dessa länder. Apple Watch släpptes i höstas i USA och en rad andra stora länder, och för ett par dagar sedan blev det också klart att några ytterligare europeiska länder som Spanien och Schweiz får klockan den 26 juni.

Inget sagt om Sverige, men vi hoppas att de åtminstone kommer att presentera en plan för lansering även här senare i år.

* * *

3. iOS 9 blir proaktivt

Det ryktas att Apple har tagit fram ett direkt svar på Android-telefonernas Google Now – tjänsten som automatiskt hjälper till med din dag, om den så innehåller pendling till jobbet eller flygresor.

Apples tjänst har kodnamnet ”Proactive” och ska knyta ihop kalendern, kontakterna, Passbook och även appar från andra tillverkare för att telefonen på smartaste sätt ska kunna presentera relevant information till dig – som du kanske själv glömt att du behöver ha koll på.

* * *

4. Apple Pay till Europa?

apple-pay

Apple Pay är betalningslösningen som finns i Apple Watch, där man enkelt kan betala i butiker och restauranger – i USA. Men här i Europa finns inte tjänsten ännu och en Europeisk lansering är troligen mycket komplicerad.

Därför tror jag att det möjligen kan sägas något om de framtida planerna men det lär dröja innan vi kan betala med Apple Pay i Sverige. Ett synkat släpp med Apple Watch är mest troliga scenariot.

Enligt New York Times kommer olika bonusprogram introduceras så att man automatiskt kan samla och använda poäng på inköp hos olika större kedjor.

* * *

5. Smarta hemmet!

HomeKit är Apples program för att sköta smarta hem-prylar som termostater, glödlampor, luftrenare med mera – som kan röststyras med hjälp av Siri. Tekniken presenterades ifjol men först nu har dessa typer av prylar börjat säljas, och fler kommer i sommar.

* * *

6. Mindre nyheter i Mac OS och iOS

itunes

WWDC är mest till för dem som jobbar med utveckling av appar, program och prylar och därför presenteras alltid nya systemen till iPhone, iPad och Mac-datorerna. Då hinner utvecklarna anpassa sina produkter innan de nya systemen släpps på hösten, samtidigt med nya iPhones och datorer.

Med förra uppdateringen av iOS fick vi ny design och massor av bra funktioner, men det drogs med fler tekniska problem och buggar än vad som var rimligt. Denna gång sägs det bli mer fokus på osynlig trimning för att fixa till prestanda och tillförlitlighet. Apple Maps lär också få lokaltrafik-information och kanske nya funktioner som hänger ihop med Proactive.

Mac OS X fick också en större uppfräschning i fjol med Yosemite. I år väntas på samma sätt mindre nyheter som också ska handla om att förbättra säkerhet, prestanda och stabilitet. Kanske att röststyrning med Siri flyttar in i datorn också.

Den enda säkra nyheten är minimal: vi får ett nytt typsnitt, San Fransisco, på Apples alla plattformar.

* * *

7. Äntligen ny Apple TV?

apple_tv

Svaret är nog nej. Många trodde det, men det lär dröja till hösten. Då lär den få en ny fjärrkontroll med pekstyrning, röststyrning och betydligt bättre prestanda.

Den senaste modellen har sett likadan ut i minst två år, fastän det hänt en del på tjänstesidan med tillägg av playtjänster från SVT och TV4. Det är Apple TV:s skrala och styrda utbud av tjänster som är det stora problemet, åtminstone för oss i Sverige. Om de skulle öppna upp för andra app-tillverkare och tv- och filmleverantörer via ett slags App Store, så skulle den billiga Apple TV:n kunna bli en riktig måste-ha-pryl.

Enligt de senaste ryktena är just detta högaktuellt för presentationen, och skulle också ge mediabolagen tid på sig att ta fram nya appar till nästa Apple TV.

Med tanke på att Apple också satsar på smarta hemmet-prylar så vore Apple TV ett logiskt nav i ett sådant hem. Det är en smart, tyst och liten dosa som skulle vara perfekt för uppgiften att göra hemmet smartare – utan behovet av en dyr dator.

Vi återkommer på Digitalt-bloggen och Cafe.se med alla nyheter efter måndagkvällen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 13:14