Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

7 datornyheter från CES-mässan – från 2-i-1 och MacBook-utmanare till spel och VR

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-08 15:16  |  Lästid: 4 minuter
Razer_Blade_Stealth_900px

Sju nya datorer, från Microsoft Surface-kopior via en uppblåst MacBook-klon till monsterburkar för spel och virtual reality, i dagens prylsvep med nyheter från CES-mässan i Las Vegas.

* * *

1. LG visar världens lättaste 15-tummare

LG_Gram-15
LG Gram 15 är en ny guldfärgad laptop som har en stor 15-tumsskärm med HD-upplösning och utmärker sig med en extremt låg vikt om bara 1 kg – vilket är hälften av en MacBook Pro med samma skärmstorlek. Installera Mac OS X (vilket kan variera från krångligt till omöjligt) och vips har du fått en 15 tums MacBook Air-kopia!

Att den gjorts så lätt kan med den stora skärmen göra att hållfastheten blir tveksam, men ska bli intressant att se hur den beter sig. Pris och eventuell lansering i Sverige dock ej offentliggjord.

 

2. HP fixar större skärm till sin 2-i-1-dator

HP-Pavilion-x2-12
HP Pavilion x2 12 är en av enormt många hybriddatorer av 2-i-1-typ, som uppgraderats till 12-tumsskärm till skillnad från den tidigare modellen på 10 tum. Den har Intel Core M-processor av senaste Skylake-typ, som saknar fläkt vilket gör datorn knäpptyst, men till priset av sämre prestanda. Batteritiden ska vara upp till sju och en halv timme, vilket inte imponerar med tanke på en sådan kompromissprocessor. Släpps i början av februari från 9 000 kronor.

 

3. Samsungs vita Surface-kopia

Samsung-Galaxy-TabPro-S
Samsungs Microsoft Surface-klon Galaxy TabPro S utmärker sig dels genom att vara vit (finns dock också i svart) och har en 12-tums pekskärm av super amoled-typ vilket ska ge bättre bild med mer kontrast och färgåtergivning. Till skillnad från Microsoft Surface Pro 4 följer ett tangentbord med (istället för att kosta 1 500 kr extra). Däremot levereras den endast med fläktfria processorer av Intel Core M-typ. Batteritiden ska dock överstiga 10 timmar, och laddas fullt på två och en halv.

 

4. Dell satsar på 4K-grafik till sin Surface

Dell-latitude-12-7000-series-2in1

Vi kanske helt enkelt kan kalla denna framväxande kategori för Surface, om det är okej med Microsoft? Dell Latitude 12 7000 Series 2-in-1 är ett ovanligt osnyggt namn på en sådan kombinerad dator och surfplatta, men den är intressant genom att dess 12,5-tumsskärm utmärker sig med 4K-upplösning (3 840 x 2 160 pixlar).

Det gör Dell ledande på den fronten, men huruvida det är helt nödvändigt med så hög upplösning på en så liten skärm kan diskuteras. Det kan inte minst drabba batteritiden. Släpps i februari, svenskt pris är ej klart men räkna med runt eller strax över 10 000 kronor.

Läs vårt test av Microsofts Surface Pro 4 här!

5. Lenovo och Razer i nytt samarbete

Lenovo-ideacentre-Y900-RE

Lenovo och Razer har börjat samarbeta om att ta fram speldatorer. Lenovo är världens största pc-tillverkare och Razer specialiserade på exklusiva speldatorer – till exempel förra årets Razer Blade Pro.

Lenovo Ideacenter Y900 RE (där RE står för Razer Edition) känns dock inte som en speciellt radikal nyhet. Den ser ut som den Lenovo-dator som visades upp i höstas, men har bytt ut rött ljus mot Razers karakteristiska gröna. Sjätte generationens Intel Core i7-processorer av Skylake-typ och till exempel dubbla Nvidia GTX 970-grafikkort är exempel på bestyckning. Släpps i juni för 2 300 dollar, och det kommer även tillbehör som en 27 tums böjd skärm med matchande design.

 

6. Razers ultrabook med spelmodul

Razer_Blade_Stealth_Razer_Core
Razer Blade Stealth, deras egna nya spellaptop i det lilla formatet har 12,5-tumsskärm i stället för 15 och 17 tum som annars många otympliga ”släpbara” speldatorer har. Det är en pekskärm med QHD eller 2 560 x 1 440 pixlar, vilket är det högsta som egentligen är meningsfullt på en så liten skärm. Den har också speciell ljusteknik för tangentbordet med böljande färger – systemet kallas Chroma och finns i deras andra tangentbord och möss.

Den inbyggda Intel HD 520-grafik duger till enklare spel på resan men Razer tänker att man oftast spelar hemma, och har en större skärm att koppla till. De har därför en annan låda, Razer Core, som tillbehör att ha på skrivbordet och sätta specialgrafikkort i för maximal prestanda.

Det bästa av båda världar? Det verkar så. Startpriset på datorn är rätt fräscht och startar på blott 1 000 dollar då den släpps i januari (säljs endast online). Razer Core-lådan är ännu ej prissatt och beroende på vilken grafik du vill stoppa i den kan säkert komma att kosta lika mycket till.

 

7. HP och HTC samarbetar med ny VR-dator

HP-Envy-Phoenix

Det är inte bara Oculus Rift som kommer på virtual reality-fronten i vår, som du kunde läsa om igår. HTC Vive heter ett annat system, som utvecklats av mobiltillverkaren HTC i samarbete med spelbolaget Valve (Half-Life, Counter Strike, Steam-systemet).

HP Envy Phoenix är en speldator, speciellt framtagen för att funka med denna VR-lösning. Den har en kombinerad lagring med 128 gigabytes SSD för snabb åtkomst, och 2 terabyte på vanlig mekanisk hårddisk för allt resterande. Processorerna är Intel Core i7 av sjätte generationen som också överklockas för en extra skjuts, samt Nvidias grafikkort GTX 980 Ti. Datorn har dessutom vätskekylning, och olika färger varslar om hur varm eller kall den är, men själva designen är inte precis cool. Släpps i februari, pris dock ej klart.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:45