Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Ryktessammanställning inför Apple-evenemanget ikväll

apple_sept10

Apple kör igång sitt stora lanseringsevenemang i USA om en och en halv timme, där framför allt nya versioner av iPhone väntas: de förbättrade respektive färglada femmorna 5S och 5C.

TELEFONERNA

iPhone 4-generationen var mer slag- och livskraftig än alla först kanske trott så det som först verkade lite trött, modellen 4S, var ändå en hyfsat meningsfull uppdatering. Apple antas fortsätta i samma stil – och halka efter operativsystemets numrering som ju nu är uppe i version 7 – med den nya luren iPhone 5S.

Annons

Ett rykte, som nu tycks ”bekräftat” av Wall Street Journal, gäller en fingeravtryck-läsare för upplåsning. Man får anta att detta i så fall testats på väldigt fulla användare också och att fördelarna med att dessa lättare kan låsa upp sina telefoner överväger nackdelarna. Säkerhetsmässigt är det ju också bättre på affärsanvändarnas och deras IT-avdelningars sida, med tanke på hur dåliga pinkoder folk i gemen väljer.

Kanske en bättre kamera (nu när Sony kör med 20 och Nokia med 40 megapixlar), bättre batteritid hoppas alla levande människor på, men att följa utvecklingen mot jätteskärmar verkar otroligt enligt de flesta proffsbedömare. Det kan bli tal om lyxfärgerna guld och silver, vilket leder oss in på…

iPhone 5C, en billigare variant i glada färger, vilket själva inbjudans form varslade om. Priset kommer i så fall troligen hamna i botten och skuffa ut 4 och 4S från marknaden. Ett rimligt steg för att locka yngre eller i vart fall käckare människor.

OPERATIVSYSTEMEN

Nya mobilsystemet iOS 7 är väldokumenterat och visades redan i början av sommaren. Här kan vi vänta oss ett släppdatum, vilket kan vara väldigt snart och samtidigt som de nya telefonerna släpps. Det nya systemets gränssnitt är mer retrosnyggt och mer rakt på sak med enklare linjer, mindre 3d och bjäfs. Vi har lärt oss vad en modern telefon kan göra. Nu vill vi bara göra allt det så fort som möjligt.

På datorsidan kommer också nya OS X som kallas Mavericks och är det första att inte ha ett kattdjursnamn. Då detta evenemang verkar mer inriktat på det mobila ska vi nog inte hoppas på för mycket ikväll om detta.

PADDOR OCH PODS

Någon gång under får vi sannolikt nya, femte generationen av iPad – men om det blir ikväll är högst osäkert. Vi skrev ju förra veckan om en video med vad som sas var ett nytt, mindre iPad-skal. Man kan tänka sig att en ny version av iPad Mini får retina-skärm, det vill säga högre upplösning. Därmed skulle modellerna också närma sig varandra. I övrigt är det det vanliga man kan hoppas på: snabbare processor, mer minne, och förhoppningsvis samma eller lägre pris.

Angående iPod så är den ju lite undanskuffad nu när iPhone gör samma sak och mer. Frågan är hur man skulle kunna utveckla iPoden till att bli en meningsfull produkt i den nya smartphone-världen? Pensionerar man helt den gamla iPoden och utvecklar de mindre varianterna?

DATORER

I somras visades en koncept-reklamfilm och prototyper på en kommande Mac Pro upp, som du kan utforska här – en cylinderformad snygg sak. Intels senaste processorfamilj Haswell finns ännu bara i Macbook Air, varför det vore rimligt att introducera dessa över hela datorsortimentet inklusive stationära allt-i-ett-datorn iMac. Det borde också komma nya Macbook Pros snart men sannolikt synkar man allt som har med datorerna att göra till ett separat evenemang.

TILLBEHÖR OCH ANNAT

Juryn är fortfarande ute och överlägger om det blir ny Apple TV, nya bildskärmar, en klocka, eller något helt annat. Minns Steve Jobs gamla cliffhangerfras: ”But there’s one more thing…” Men Apple har spelat sina säkraste kort de senaste åren och vi ska nog inte hoppas på något större paradigmskifte.

Vi har just nu ingen tillförlitlig livelänk att bjussa på, men tipsa gärna i kommentarsfältet om var ni kollar på evenemanget som startar kl 19.00 svensk tid. I efterskott lär det dyka upp här bland de andra på www.apple.com/apple-events/

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar