Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Zaxxon och hundratals andra arkadklassiker du kan spela gratis

galaxian

Nu kan du spela hundratals arkadspel från 70- och 80-talen i din webbläsare. För ett par dagar sedan publicerades nämligen The Internet Arcade! Du hittar hela spelsamlingen på sajten Internet Archive och det enda som krävs för att spela alla klassiker är en uppdaterad webbläsare, en hyfsat snabb dator, en hel del tålamod och kanske en handkontroll. Får du ändå problem finns tips längst nere i artikeln.

Annons

Bilden överst är från Tekniska Museets utställning Game On, foto av Anna Gerdén.

Zaxxon (1982)

zaxxon

Rymdspelen tog ett jättekliv framåt med Zaxxon, som var tredimensionellt med dåvarande mått! Det tog hela idén från Scramble, med ett rymdskepp som flyger konstant framåt, och utvecklade den. Här rörde man sig på bredden och höjden för att undvika hinder och fiendeattacker – och skeppets höjd visades med något så banbrytande som en skugga på marken. Allt med en fejkad känsla av 3D.

Spela Zaxxon här!

* * *

Problem? Se hit!

En av de inblandade i Internet Arcade-projektet, Jason Scott, skriver på sin blogg att spelen funkar bäst i senaste Firefox, men även lite långsammare i Chrome och Safari (den sistnämnda funkar inte vid Cafés test). Observera att du måste ha Javascript påslaget i webbläsaren!

På varje spelsida ska du välja ”Run an in-browser emulation…” under bilden till höger på sidan. Väl igång trycker du 5 för att lägga i mynt i den virtuella arkadmaskinen, och startar spelet med 1 eller 2 beroende på antal spelare.

Styr med pilknapparna och använd vänster ctrl, alt och mellanslag för att skjuta eller vad spelet nu går ut på.

Kontrollsystemet är inte optimalt. Speciellt på en Mac gör kombinationen ctrl och vänsterpil att man hamnar på Dashboard-skärmen (och dör i spelet). Denna knappkombination trycker man hela tiden och ett råd kan vara att stänga av detta i datorns inställningar.

Genom att trycka på Tab kan man också se och ändra vilka knappar som används i ett spel, men ändringarna sparas inte mellan sessionerna.

* * *

Mer om spel & teknik

5 nya spel som gör att vi inte vill gå utanför dörren på hela hösten

Tim Cook kommer ut som gay – bästa som hänt sedan iPhone

Nya prylen som ska ersätta både tablet och dator – så bra är den

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar