Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Kickstarterkampanj börjar idag för ny version av 22 år gamla sci-fi-klassikern System Shock

system_shock_2016

Klassiska 22 år gamla sci fi-actionäventyrs-RPG-spelet System Shock ska göras om för Xbox One och Windows-datorer (via Steam) och i dag inleds en Kickstarter-kampanj för att finansiera spelets utveckling.

* * *

System Shock är nog att betrakta som en blandning av remaster och remake, då de ska uppdatera spelsättet och berättandet för att falla nutida publik i smaken, men samtidigt är en av originalets grafiker med och hjälper till i utvecklingen. Och det hela verkar mycket lovande.

Annons

Besök kickstarter.com om du vill vara med och bidra – målet är 900 000 dollar och de har tydligen redan nått ungefär 5 procent. Går det än bättre kan det bli tal om VR-stöd och möjligheter till spel cross-platform mellan olika system. Kolla systemshock.com för mer info och för att testa den demo som kommer att släppas inom kort.

System Shock bröt verkligen ny mark då det kom 1994, då de enda jämförbara 3D-spel som fanns på marknaden var Doom från iD Software och Mac-spelet Marathon, från kommande Halo-skaparna Bungie. System Shock var mer ambitiöst i sin story och inblandningen av rollspelselement, det fick också en bra uppföljare fem år senare, men kanske framför allt och indirekt gav det upphov till spelserier som Bioshock och Deus Ex.

Looking Glass hette nämligen studion som gjorde System Shock (och även stod för andra bra spel i mitten av 90-talet såsom Ultima Underworld, Flight Unlimited och Thief). När de lade ned och alla gick skilda vägar skulle Ken Levine komma att skapa Bioshock, och Warren Spector Deus Ex – båda dessa spel har beskrivits som andliga uppföljare till System Shock. Ett nytt spel i Deus Ex-serien, kallat Mankind Divided, släpps för övrigt den 23 augusti och vi återkommer snart med en titt på det…

Night Dive Studios fick 2013 rätt till varumärket System Shock, vilket suttit fast i en strid mellan räknenissar i kostym på Electronic Arts och något försäkringsbolag. Först släpptes System Shock 2 på olika nutida digiala plattformar som Steam och GOG, och nu har de i sin tur licensierat rätten tillbaka till Warren Spector – som kommer att göra ett System Shock 3, med släpp 2017, har det sagts.

systemshock1 systemshock2

Som synes i bilden längst ned från originalspelet krävdes det lite av den egna fantasin på 90-talet för att helt förflyttas till en annan tid och den deprimerande belägenheten ombord på rymdstationen, med en fiende i den skrupelfria datorn SHODAN. Utan att gå in på handlingen vidare kan man enkelt dra paralleller till Stanley Kubricks 2001 – ett rymdäventyr.

Digitalt kommer att följa utvecklingen med spänning av allt som heter System Shock.

system_shock_1994

Skärmbild från originalet, System Shock, från 1994. Dåförtiden hade datorerna i regel VGA- eller Super VGA-grafik, med 256 olika samtidiga färger och upplösningar på 320 x 200 eller 640 x 480, eller kanske rentav 800 x 600 pixlar. För en tydlig översikt över våra skärmars utveckling under de senaste 30 åren – kolla denna bild!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar