Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

16 stabila hörlurar som skakade om våra skallar med bra ljud och smarta funktioner under 2015

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-14 10:59  |  Lästid: 5 minuter
Sennheiser_HD-630VB_Moodshot

Årets hörlurstrend var att den bullerdödande tekniken nu kommer i alla färger, former och de flesta prislägen. Noise cancelling-tekniken använder mikrofoner för att analysera omvärldens oljud och beräknar sedan hur det ska stängas ute. Det som blir kvar av bullret är i bästa fall bara ett lätt sus.

Det funkar oftast bra för att göra musik- eller podcastlyssnandet njutbart på bil-, flyg eller bussresan och i bullriga stadsmiljöer. Och det bästa? Du kan lyssna på lägre volym vilket givetvis är bra för öronen på lång sikt.

Ofta kombinerades tekniken med trådlöst ljud via bluetooth, styrning via klick och gester utanpå öronkåporna och i extremfallet sensorer som anpassar ljudet efter örats och ansiktets form.

Här är 16 av Digitalts hörlursfavoriter från 2015 (utan inbördes rangordning).

* * *

beoplay_h7_black

1. Bang & Olufsen BeoPlay H7
Årets bästa trådlösa hörlurar är dyra men synnerligen välljudande och bekväma – med ypperliga material och smarta funktioner enligt Digitalts test som du läser här.
Pris: 4 200 kr

 

parrot_zik_3

2. Parrot Zik 3
Tredje utgåvan av Philippe Starck-designade Zik har trådlös laddning, mer avancerad antibuller-teknik och finns nu i krokodilfinish! Fullständigt test kommer inom kort.
Pris: 3 490 kr

 

Sony_hEar

3. Sony h.ear on
Fjantigt namn och väl högt pris men bra ljud och stilren design i flera kulörta färger – likt Sonys Xperia-telefoner. Finns också i antibuller-modell med NC på slutet av namnet.
Pris: 1 800 kr

 

JBL_Grip

4. JBL Grip 200
Framtagna tillsammans med snowboardaren Ben Ferguson och anpassad för sportare som kör lite hårdare. De sitter tajt och är extremt billiga.
Pris: 200 kr

 

akg_n90q

5. AKG N90Q
Framtagna ihop med Quincy Jones och har en teknik som kallas TruNote, där hålrummet som skapas av kåporna och örats och kindens form mäts upp med hjälp av fyra mikrofoner. Ljudet anpassas och blir faktiskt märkbart bättre! Har inbyggd förstärkare och ansluts via usb, vilket också ger bättre ljud än om de kopplas in med vanlig analog hörlurssladd.
Pris: 15 000 kr

 

AKG_N60NC_1

6. AKG N60 NC
Årets bästa on-ear-lurar med aktiv bullerdödande teknik låter riktigt bra och lider inte av förställd ljudbild när noise cancelling-kretsarna är påslagna – som annars är vanligt. Läs Digitalts stora test här!
Pris: 2 500 kr

 

Philips_SHB9850NC

7. Philips SHB9850NC
Också dessa är effektivt bullerfria med bra batteritid på 16 timmar och finfint ljud. Lätta och bekväma men känns lite plastiga.
Pris: 1 690 kr

 

Jabra_Sport_Pace

8. Jabra Sport Pace Wireless
Svett- och vädertåliga med en ögla som ska hålla fast dem extra hårt vid örat. Här kombineras också pulsmätare i öronen från Jabras Pulse-modell med rörelsesensorerna från Coach-modellen. En kvarts laddning ger en timmes musik, bra när du har bråttom till gymmet.
Pris: 1 000 kr

 

Urbanears_Plattan_ADV_Wireless

9. Urbanears Plattan ADV Wireless
Populär modell som i år blev trådlös och fick pekstyrning utanpå kåpan, som är så populärt för att starta och stoppa musik, ändra volymen och ta samtal. Hyfsat ljud och komfort, åtta timmars batteri och bra pris.
Pris: 800 kr

 

Plantronics_Backbeat_sense

10. Plantronics Backbeat Sense
Headset-tillverkaren Plantronics gör givetvis hörlurar med bra mikrofoner och samtalsljud, men dessa har också sensorer som känner när du tar av eller sätter på lurarna och automatiskt stoppar och återupptar uppspelningen.
Pris: 1 900 kr

 

JBL-Everest-Elite700

11. JBL Everest Elite 700
Bullerreducering och trådlöst ljud med bluetooth 4.1 för minsta möjliga strul och bäst aljud. Låter fylligt och fint och tillhör de bekvämaste vi testat i år. Analyserar, likt AKG:s Quincy Jones-lurar ovan, hur de sitter på just ditt huvud och anpassar ljudet därefter.
Pris: 2 800 kr

 

Sennheiser_HD-630VB

12. Sennheiser HD 630 VB
Årets klumpigaste lurar? Sennheisers extremt stora lyxlurar har dubbla budskap: HD som betyder hög definition och VB som betyder variabel bas. Att kunna mixtra med mängden bas – genom att snurra på en ring på utsidan av ena kåpan – är ovanligt på lurar som riktar sig till seriösa lyssnare med stora plånböcker, men strunt samma när det låter så pass bra som i detta fall.
Pris: 4 890 kr

 

Denon_AH-GC20

13. Denon AH-GC20
Också dessa har antibuller-teknik med hela 20 timmars batteritid för riktiga långresor. Då hjälper också de bekväma kåporna med kuddar i minnesskum, men ljudet är lite platt med noise cancelling-tekniken påslagen. Testa själv och avgör om de duger för dig, trots den höga prislappen.
Pris: 2 800 kr

 

Marshall_Major_II

14. Marshall Major II
Prisvärda rocklurar som begåvats med bättre ljud än tidigare, sitter skönt och eventuellt kan skänka dig en rockattityd.
Pris: från 800 kr

 

JBL_Reflect_Aware

15. JBL Reflect Aware
Första träningshörlurarna med antibuller-teknik som här också kan detaljstyras via en app i telefonen, för att släppa in mer eller mindre ljud från höger eller vänster – beroende på hur din springrunda ser ut.
Pris: 1 800 kr

 

Polk_Audio_Striker_Pro

16. Polk Audio Striker Pro
Årets kanske snyggaste gaming-headset med skönt skinn och metall i bygget – fast i spelgenren är konkurrensen direkt brutal om elegant design. Säljs ej i Sverige.
Pris: 120 dollar (1 020 kr)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 17:56