Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

13 batterier och laddare som gör att du kan spela Pokémon Go tills du stupar

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-07-27 14:23  |  Lästid: 5 minuter
Pokedex3

Nu löser vi sommarens stora problem! Har du missat någon ovanlig Pokémon när du varit ute på stan eller i naturen och mobilbatteriet tagit slut? Vi känner med dig – och spelar en hyfsat empatisk, beklagande visa på en mycket liten fiol. Här är en laddning portabla batterier – ofta kallade powerbanks – samt mobilskal och andra laddningstillbehör som gör att du har ström hela dagen, helgen eller veckan, oavsett vad du behöver göra!

* * *

1. Pokédex Go!

Bilden överst är egentligen ingen kommersiell produkt som du kan köpa, men entusiasten Nick Poole tillverkade ett Pokédex-skal (som Pokémon-tränarna i spelen har) till sin Samsungtelefon med hjälp av 3d-skrivare. Snyggt, och med ett 2 600 mAh-batteri.

Vad betyder mAh? Läs längst ned i artikeln!

Besök hans sajt här för att läsa mer om bygget!

Gå till GitHub för att ladda ned ritningarna!

* * *

Isotech_Stone_Power_Bank

2. Isotech Stone Power Bank
Pris: 200 kr

Ovanlig powerbank med sin rundade stenliknande design, vilket kanske kan vara dåligt om den trillar ur fickan ute i bushen och blir svår att finna. Stenen har ett 5 200 mAh-batteri och en utgång för att ladda en mobil åt gången. En större modell finns också med dubbla utgångar och 7 800 mAh kapacitet, för en hundralapp till.

pny_dcl2200

3. PNY DCL2200
Pris: ca 300 kr

Pny ska utläsas ”puny”, pytteliten, och ansluts direkt undertill på din iPhone (5 eller nyare) med lightning-kontakten, och har en kapacitet på 2 200 mAh. Tycks inte finnas i någon svensk butik men kan beställas från Norge.

iphone_laddarskal2

4. Apple iPhone 6S Smart Battery Case
Pris: 1 100 kr

iPhones officiella extrabatteri sitter i ett silikonfodral, med en ful utbuktning på baksidan, räcker till 25 timmars taltid, 20 timmars musik och film och 18 timmars webbsurf. Men exakt hur många extra timmar Pokémon Go du får framgår ej av Apples information. Finns i vitt eller grafitgrått, och kostar liksom alla Apple-prylar lite mer.

Anker_PowerCore_20100

5. Anker PowerCore 20100
Pris: från ca 380 kr

Denna större powerbank klarar inte bara mobiler och paddor utan har även usb-c-kontakt och kan därmed ladda en 12-tums Macbook, eller andra datorer och prylar som använder den nya standarden. Väger 356 gram och finns i vitt eller svart, men säljs såvitt vi vet inte i Sverige. Kan du få tag i en är den en av de mest prisvärda på marknaden.

 

Canyon_Power_Bank Deltaco_PB-1053

6. Canyon Ultra Capacious Power Bank (vänster)
Pris: 250 kr

Ny modell som kommer till Sverige i dagarna, likt många andra större batterienheter med två usb-portar för samtidig laddning, och en batterikapacitet på 13 000 mAh som ska räcka till fem laddningar. Full uppladdning av Canyon-batteriet tar åtta timmar och indikeras med lysdioder.

7. Deltaco Powerbank PB-1053 (höger)
Pris: 300 kr

Aningen starkare och nästan lika billig med 15 600 mAh batteri och 2 utgångar, vilket ska räcka till tre hela laddningar vardera till två mobiler. Skaka på powerbanken för att se hur mycket batterijuice den har kvar. Finns i flera färgkombinationer, vikt 360 gram.

Boostcase_Power_Case1 Pebble_SmartStick

8. Boostcase Power Case (vänster)
Pris: 990 kr

Ett av de senaste iPhone-batterierna som finns dels för vanliga iPhone 6 och 6S men också de större Plus-modellerna. Det består av både ett genomskinligt skyddsskal – i blått, rött, rosa och ofärgat – som man sedan hänger på ett extra batteriskal på. Det extra batteriet är dock inte så kraftigt med 2 700 mAh vilket ska utöka telefonens batteritid med 60 procent.

9. Pebble Smartstick Veho (höger)
Pris: från ca 520 kr

Cigarrfodralsformad lågbudgetgrej som kan bäras i bältet eller nyckelknippan med en karbinhake. Dess 2800 mAh-batteri motsvarar ungefär en modern stark mobils batteri och räcker därmed till en laddning och kanske lite till. En medföljande sladd har tre löstagbara kontakter för mini- och micro-usb samt den breda gamla iPhone 4-kontakten. Finns i en rad olika utföranden, även billigare och mindre strömstarka.

TP-link_15600

10. TP-Link Ally Series TL-PB15600
Pris: 480 kr

Som namnet antyder med hög kapacitet på 15 600 mAh, dubbla usb-kontakter, inbyggd ficklampa och batteriindikator. Detta, ett av de större märkena, har även ett par andra strömsvagare modeller med lägre pris, och är rätt så prisvärt.

Vooni_Solcellsladdare_Deluxe

11. Vooni Solcellsladdare Deluxe
Pris: 300 kr

Det finns massor av sådana här men denna billiga säljs av CoolStuff och kan dels laddas via väggström eller från solen – det sistnämnda tar minst åtta timmar. Batteriet på 7000 mAh lär räcka till två-tre hela uppladdningar.

Tylt_Turbo_Portable_4X

12. Tylt Turbo Portable Batteries
Pris: ej fastställt

Fem nya modeller med olika styrka släpps snart – här på bilden en 4X. Har också en teknik från QualComm kallad QuickCharge 2.0 som ska ge snabbare laddning, samt även en usb-c-port för laddning av vissa nyare laptopdatorer. Kan inte beställas än men kolla in tylt.com för besked.

JBL_Charge3

13. JBL Charge 3
Pris: 1 800 kr

Kombinera med en vattentät högtalare som låter kompisarna lyssna på musik medan du är ute på Pokémon-jakt. Högtalaren har 20 timmars batteritid och laddar andra enheter med ett batteri på 6000 mAh. Finns också i grått, blått, turkost och rött.

* * *

Vad är milliamperetimmar?

Batterikapacitet mäts i milliamperetimmar som skrivs mAh och talar om hur länge ett batteri kan leverera ström till en mobil eller liknande. Som jämförelse för vad som kommer att anges nedan kan sägas att de flesta mobiler har batterier på mellan 2-3000 mAh.

Var köper jag powerbanks och batterier?

Lättast på de stora elektronikvaruhusen, butiker som Webhallen och Teknikmagasinet, småhandlare på nätet eller via utländska sajter som Amazon, men det kan bli problem att få dem att leverera vissa batterier till Sverige.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 13:05