Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Svenska garngubben som charmar världen och 11 andra speltrailers

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-03 10:03  |  Lästid: 3 minuter
unravel

Nästa vecka släpps Unravel, ett unikt svenskt spel som redan tagit världen med storm. Det är tack och lov inte enbart nya utgåvor i gamla välkända serier som gäller för spelvåren 2016, som ser ut att bli väldigt variationsrik. Kolla tolv trailers och filmer från spel som släpps från nu fram till maj!

* * *

1. Svensk garngubbe charmar världen

Unravel
PS4, Windows, Xbox One (9 februari)

Årets första svenska storspel kommer från Coldwood i Umeå via Electronic Arts och heter Unravel. Fram till förra årets E3-mässa var det helt okänt men charmade snabbt en hel spelvärld. En ovanlig historia om garnfiguren Yarnie som ska överleva i svensk glesbygd med hjälp av sina små garntrådar, den omgivande miljön och din egen fiffighet.

2. Slutet på Nathan Drakes äventyr

Uncharted 4 – A Thief’s End
PS4 (26 april)

En ganska lång och dryg väntan lindrades något av remastrade Uncharted: The Nathan Drake Collection – med de tidigare spelen i serien, till PS4 med modernare grafik. Men snart ska vi få hela den sista delen av sagan om äventyraren Nathan Drake – det ser vi fram emot! Här ovan bjuds en längre dialogsekvens…

3. Stanna klockan!

Quantum Break
Xbox One (5 april)

Quantum Break görs av Remedy Games, samma studio som låg bakom Alan Wake och Max Payne, och kommer bli minst lika futuristiskt och egensinnigt. Det handlar om tiden och vad som händer när den manipuleras – och ska dels vara ett slags actionspel, dels interaktiv film. Det kan mycket väl bli såväl kanon som kalkon.

4. Ovanligt ljus dystopisk framtid

Mirror’s Edge Catalyst
PS4, Windows, Xbox One (24 maj)

Svenska Mirror’s Edge fick många fans då det kom 2008, med ljusa futuristiska miljöer som stod i kontrast till det underliggande mörkt dystopiska samhället. Catalyst, som nu är försenat tre månader till i maj, utspelas före originalet och serverar huvudpersonen Faiths bakgrundshistoria, tillsammans med parkour och lite pang-pang.

5. Ensligt äventyr i Wyomings ödemark

Firewatch
Mac, PS4, Windows (9 februari)

Indiespel från folk som tidigare jobbat med Bioshock och Walking Dead, ett äventyr som handlar om skogvaktaren Henry i Wyoming i norra USA, som endast har kontakt med omvärlden via sin walkie-talkie. Stor spänning utlovas.

6. Uppdaterad plattformsklassiker

Ratchet & Clank
PS4 (12 april)

I samband med att filmen om denna dynamiska duo har premiär kommer också en nyberättad version i HD av det klassiska gamla Playstation 2-spelet med samma namn. Förhoppningsvis med lika underhållande gameplay och festlig story som i originalet från 2002.

7. Tillbaka till stenåldern!

Far Cry Primal
PS4, Windows, Xbox One (23 februari)

Här tar spelserien ett hopp långt tillbaka i historien, till en fri tolkning av stenåldern där hjälten Takkar ska överleva bland vilda djur och fientliga stammar.

8. Knivigt taktiskt sci fi-spel

XCOM 2
Linux, Mac, Windows (5 februari)

20 år efter XCOM Enemy Unknown, som kom ut 2012, så har aliens ockuperat jorden i XCOM-världen. Svårt, taktiskt, tålamodskrävande.

9. Den officiella motocrossimulatorn

MXGP2
PS4, Windows, Xbox One (31 mars)

Ny lovande version av det ”officiella” motocrosspelet är utvecklat av italienska Milestone (som står bakom Sébastien Loeb Rally EVO). Det var sanningen att säga många år sedan jag var sugen på att spela ett motocrosspel, då genren har fläckats av några bottennapp, men den här trailern skapar ett visst sug.

10. Fightingspelens gigant går igen

Street Fighter V
PS4, Windows, Linux (16 februari)

Världens äldsta överlevande fightingspel-serie är äntligen tillbaka, med massor av olika overkliga karaktärer med överdimensionerade kroppsdelar. Släpps udda nog även till både Windows- och Linux-baserade datorer vilket ska medge onlinespel mellan de olika systemen.

11. Lara Croft nu till PC med supergrafik

Rise of the Tomb Raider
Windows (ute nu)

Ny version av hyllade Rise of the Tomb Raider (som släpptes till Xbox One i november) får i sin PC-version ännu bättre grafik för datorer ända upp till 4K-upplösning. I det nördigt detaljerade klippet ovan kan man få veta mer om de grafiska landvinningarna (men kräver inloggning på Google/Youtube).

12. Blizzard sviker Mac-spelarna

Overwatch
PS4, Windows, Xbox One (under våren)

Ett allemans-MOBA (”multiplayer online battle arena”) med teambaserad lekfull action och färgglada figurer med vitt skilda egenskaper. Blizzard är en av få utvecklare som brukar släppa sina spel till Mac, men de har nu hänvisat till tekniska problem och sagt att det bara blir konsol- och Windows-spelare som får vara med och leka i Overwatch. En ny betatest-omgång inleds nästa vecka, därefter kanske ett riktigt släppdatum materialiserar sig.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-16 12:10