Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Favorit i repris: 10 bästa påskäggen från spelens värld

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-26 12:36  |  Lästid: 3 minuter

Kolesterolfria påskägg från dataspelens värld. Easter eggs, påskägg, i spel eller andra digitala produkter är dolda funktioner, internskämt eller bara små subtila detaljer med en tydlig mening. Här är tio av tidernas bästa, och vi börjar med ett spel i spelet:

day_of_the_tentacle

1. Day of the Tentacle
LucasArts, 1993
I uppföljaren till Maniac Mansion kunde man faktiskt även spela hela föregångaren, via en dator i figuren Weird Eds rum. Mycket mäktigt och lyxigt för sin tid, eller ja… för vilken tid som helst.

 

just_cause_2

2. Just Cause 2
Avalanche, 2010
Svenskutvecklade friformsäventyret Just Cause 2 innehöll passande nog inte bara en liten referens till tv-serien Lost, utan hela ön någonstans i utkanten av det stora spelets karta.

3. World of Warcraft
Blizzard, 2005
Ett av de första, mer kända påskäggen i WoW fanns i Westfall, en av nybörjarzonerna och handlade just om kycklingar och ägg. Genom att skriva /chicken en massa gånger för att håna hönan så kunde man få ett ägg och ett då, väldigt exklusivt husdjur till samlingen. Så här gör du!

 

doom_2

4. Doom II
iD Software, 1994
Vid slutbossfajten i denna fps-klassiker, kunde man om man skrev in en noclip-fuskkod, ta sig igenom en vägg och fick se en av spelets skapare, John Romero, med hans huvud på ett spett (han blev senare något av en driftkucku i branschen) och ett baklängesmeddelande.

5. Battlefield 4
DICE, 2013
Nytt för i år: Den förhistoriska jättehajen Megalodon, som finns på kartan Nansha Strike i det nya nedladdningspaketet Naval Strike. Kolla videon!

 

leisure_suit_larry

6. Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards
Sierra, 1987
Bossknappen kan sägas vara en variant av påskägget, men fanns ofta dokumenterad. Nåväl, innan Windows och möjligheten att snabbt minimera ett fönster kunde man i spelen om den sexuellt frustrerade Larry snabbt få upp ett aptrist kalkylblad med en speciell knapptryckning. I slutet av 80-talet borde den snarare hetat mamma-knappen.

https://youtu.be/1ng7Mnr6CFc

7. Diablo III
Blizzard, 2012
Här är ett ganska komplicerat påskägg, som förklaras i filmen ovan. I Diablo II fanns en hemlig karta med galna kor och i trean fortsatte knäppheterna givetvis, med området Whimsyshire där du ska döda lila enhörningar.

 

call_of_duty_black_ops

8. Call of Duty: Black Ops
Activision, 2010
Här fanns det inte bara ett, utan många, som beskrivs i Gamesradars guide. Coolast, att genom en oanseenlig dator kunna slå in ett par kommandon och få spela udda spelklassiker som Zork och Dead Ops Arcade.

9. Star Wars: The Force Unleashed II
LucasArts, 2010
I ett av de senaste Star Wars-spelen kan man låsa upp Guybrush Threepwoods klädsel, genom att paja tre spelmaskiner. Guybrush var antihjälten från LucasArts klassiska piratspelserie Monkey Island från 80- och 90-talen.

 

adventure

10. Adventure
Atari 2600, 1979
Ett av de allra första påskäggen, ”Created by Warren Robinett” i ett hemligt rum, var egentligen bara ett sätt för honom att få lite kredd för sitt jobb, då Ataris spelmakare vanligen aldrig namngavs.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-16 12:03