Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

10 av årets bästa spel 2015 – skäm bort dig med fler julklappar i efterskott!

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-28 16:25  |  Lästid: 5 minuter
justcause3_900px

Hade du flax och fick rentav en ny konsol eller dator i jul? Grattis! Digitalt är tillbaka efter ett längre juluppehåll fyllt av spel och reflektioner över året som gott – och presenterar här en lista över 10 av 2015 års bästa spel. Listan är utan inbördes rangorning, och gör nedslag i vitt skilda genrer, med det gemensamma att spelen håller för köp även nu när vi står på tröskeln till ett nytt spännande 2016.

* * *

Årets återkomst: Fallout 4

fallout4_dog

Format: PC, PS4, Xbox One
Släpptes: 10 november

En av höstens många höjdare var den välkomna återkomsten av den post-apokalyptiska Fallout-serien. Det överraskade stort med sin blotta existens, som tidigare varit hemlig, på E3-mässan i juni. Hypen hann därför inte hålla på orimligt länge innan vi fick känna på det färdiga resultatet – som trots vissa skavanker ändå var väl värt att lägga massor av fritid på. ”Det finns hela tiden något att göra och händelser i omgivningen pockar på din uppmärksamhet om du skulle vara sysslolös”, sammanfattade vi.

Sex favoritgrejor att göra i Fallout 4 första dagen i spelet

* * *

Underskattade Rise of the Tomb Raider

riseofthetombraider_2

Format: Xbox One (PC och PS4 kommer 2016)
Släpptes: 13 november

Osmart med ett släpp samma vecka som Fallout 4, men i skymundan av det spelet fick vi faktiskt det bästa Lara Croft-liret på många år. Utvecklarna Crystal Dynamics lyckades skickligt kombinera historieberättande med inslag av många olika spelgenrer, utan att det kändes konstlat. Det ryktas nu komma till PC redan i slutet av januari och till Playstation 4 någon gång senare nästa år.

Recension: Rise of the Tomb Raider

* * *

Fantasyfest i The Witcher 3: Wild Hunt

thewitcher3_wildhunt

Format: PC, PS4, Xbox One
Släpptes: 19 maj

Öppen värld och en sandlåda att leka fritt i, är ofta återkommande beskrivningar av nya spel de senaste åren – fastän många spel hade mått bättre av en tajtare berättelse och någorlunda snitslad bana. Feta och fria The Witcher funkar dock, och är i senaste utgåvan mer kreativt och unikt berättat än de flesta. Årets fantasyspel!

* * *

Svenska storspelet Just Cause 3

justcause3

Format: PC, PS4, Xbox One
Släpptes: 1 december

Några som kört med öppna världar under lång tid är svenska Avalanche som släppte sitt tredje Just Cause-spel strax före jul. Som vanligt med fullständigt orealistiskt flygande hjälten Rico Rodriguez i centrum och soldränkta korrupta diktaturer att förstöra på mer eller mindre valfritt sätt.

Fler spel från svenska spelbranschen (4-7 kommer under 2016)

* * *

Förnyelse som förnöjer i Halo 5: Guardians

H5-Guardians-Campaign-Blue-Team-Attack

Format: Xbox One
Släpptes: 27 oktober

Microsoft provade en del nya grepp med senaste Halo, som trots allt är troget seriens historia. Co-op-spel med andra spelare eller datorrobotar är en viktig del – men tyvärr fick vi inte ett splitscreenläge, vilket visserligen är förståeligt om nu Microsoft inte vill tänka retro utan ta fasta på hur folk spelar numera.

En av de största nyheterna var onlineläget Warzone för 12 mot 12 spelare, med datorstyrda bossar och stor flexibilitet för spelares olika smaker, men i onlinespelet finns också mer traditionella Arena-läget för 4 mot 4. Och de ska fortsätta pumpa ut nytt innehåll till spelarna under nästa år, utan kostnad sägs det. Halo 5: Guardians är storslaget, snyggt och skjutglatt.

* * *

Årets svåraste: Bloodborne

bloodborne

Format: PS4
Släpptes: 24 mars

From Software har gjort sig kända för sina svåra spel och Bloodborne fortsatte med den äran och var en frisk fläkt i det förenklade, fördummade spellandskap som råder. Ett av årets bästa exklusiva PS4-släpp.

Kolla in listan över 10 andra vansinnigt svåra spel genom historien

* * *

Bygg egna banor med Super Mario Maker

supermariomaker

Format: Wii U
Släpptes: 10 september

Nintendo må ha en yngre målgrupp men att bygga Mario-banor är ett tidlöst nöje, och perfekt för den som gillar att utsätta andra för utmaningar. Bygg och dela banor med världen – och har du inget eget Wii U kan du lätt hitta roliga videor på Youtube och Twitch och följa andras bedrifter.

* * *

The Nathan Drake Collection är årets mesta remaster

uncharted_nathandrakecollection

Format: PS4
Släpptes: 9 oktober

Spelbranschen nådde ”peak remaster” med mängder av gamla spel som fick nytt liv på next-gen-konsolerna i HD, och mer eller mindre nödvändiga uppdateringar. Ett paket som Uncharted: The Nathan Drake Collection är dock ett utmärkt sätt för en nybliven PS4-ägare att bingespela de tre tidigare PS3-klassikerna i full HD.

Uncharted 4: A Thief’s End blir framflyttat från 18 mars till 27 april, så där har du vips sex veckor extra på dig att hinna igenom alla de gamla spelen.

* * *

Forza Motorsport 6 gör om och gör rätt

forzamotorsport6

Format: Xbox One
Släpptes: 18 september

Förra Forza-utgåvan släpptes samtidigt med nya konsolen Xbox One men kändes frampressat och höll inte som måttstock för bilspel på next-gen-systemen speciellt länge. Forza Motorsport 6 är sju varv bättre, med förfinat ”drivatar”-system och särdeles bra skildrat dåligt väder.

Recension av Forza Motorsport 6

Hedersomnämnande: Project Cars

Listan över 12 klassiska bilspel från historien

* * *

Årets musikspel: Guitar Hero Live

Guitar_Hero_Live_scr1

Format: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Apple TV
Släpptes: 23 oktober

”En välkommen återkomst för musikspelet framför alla andra” hette det i recensionen. Rockspelet är tillbaka med nya gitarrer med sex knappar fördelade på två rader, vilket gör det roligare och mer varierande att lira. Två bra spellägen finns: Live där du låtsas stå på scen med ett band på olika festivaler, och TV som är som en rullande musik-tv-kanal (om ni minns MTV och sådana arkaiska påfund) där du hoppar in och spelar med.

Recension: Guitar Hero Live

Hedersomnämnande: Iron Maiden-spelet Speed of Light

ironmaiden_speedoflight

* * *

5 bubblare:

Heroes of the Storm (PC, Mac)
Rocket League (PC, PS4 och kommer i februari till Xbox One)
Need for Speed (PS4, Xbox One)
Life is Strange (PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360)
Star Wars: Battlefront (PC, PS4, Xbox One)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 17:53