Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

10 Apple-nyheter från bäst till sämst

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-10 11:07  |  Lästid: 3 minuter

Apples nyheter från gårdagens stora evenemang – sammanfattade i 10 punkter från bäst till sämst!

applewatch

1. Apple Watch

Apple lanserade till slut den klocka de jobbat på i flera år – och inte bara i en modell, som konkurrenterna. Vi får i stället två olika storlekar samt en variant i 18 karats guld. De tänker, lite mer än konkurrenterna, som traditionella klocktillverkare och erbjuder sex olika armband, så att klockan kan anpassas för träning eller bjudning. Gränssnittet och funktionaliteten tycks slå alla tidigare försök med hästlängder. Släpps tidigt nästa år.

2. iPhone 6 Plus

Apples första ”phablet”, med 5,5 tum stor skärm i full HD – nästan lika stor som Samsung Galaxy Note. Apples fans har ofta häcklat dessa större skärmar, men det återstår att se om opinionen nu svänger. Den har liknande funktioner som Android för lättare navigering med en hand på stora skärmar. Batteriet ska också vara mer långlivat än storskärmsmobiler i gemen.

3. iPhone 6

Samma rundade former som Plus-modellen, tunnare än alla tidigare modeller och med en 4,7 tum stor skärm anpassar sig Apple ändå till rådande Android-marknad. Samtidigt är ”mini”-versionerna från Sony och Samsung nästan lika stora som Apples standardmodell. Släpps liksom iPhone 6 Plus den 26 september i Sverige.

iphone6_plus

 

4. Tim Cook

Nye Apple-chefen har, efter visionären Steve Jobs död, mest framstått som en stel pragmatiker. Igår bjöd han på en ny version av sig själv, och fastnade inte alltför mycket i upprepningar av pr-klyschor.

timcook

5. Apple Pay

En ny betalningslösning som ska förenkla och snabba upp shopping av allt från snabbmat till kläder till Über, detta sker med trådlös NFC-teknik (som Apple nu äntligen har två år efter alla andra) och samarbeten med Visa, MasterCard och American Express. Släpps dock bara i USA från början, och kommer bara funka med iPhone 6 och Apple Watch.

iphone6_applepay

6. iOS 8 & Health

Nya systemprogrammet till alla iPhones och iPads släpps gratis den 17 september. Dessvärre sades inte mycket nytt eller intressant i detalj. Fokuset låg helt klart på hårdvarunyheterna. I samband med släppet av Apple Watch lär det dock explodera för fitness- och andra sportiga appar. Health till iPhone ska matas med data från Apple Watch om din aktivitet, men kan också delas vidare till andra appar skräddarsydda för olika former av sport och träning.

7. iPod finns faktiskt!

Den äldsta, mest traditionella iPod-modellen, iPod Classic, med klick/scroll-hjulet har nu utgått ur sortimentet och endast Touch, Nano och Shuffle finns kvar. Vem köper ens en iPod idag?

8. Konservativ kamera

iPhone-kameran har fortfarande bara 8 megapixlar men har fått förbättrad, snabbare autofokus och ska vara mer skaksäker. Hur länge kan Apple stå emot megapixelhetsen? Det återstår att se vilka bilder kameran tar och vi vet ju att megapixlar betyder lite i den ekvationen, men det känns ändå futtigt mot Sonys 20 och Nokias 38.

applefail

9. Tekniska problem

Gårdagens direktsändning av evenemanget från Kalifornien präglades av problem och gick för många inte att följa över huvud taget. Pinsamt, Apple!

apple---u2

10. U2

Spelade nya singeln The Miracle (of Joey Ramone), enligt Tim Cook den mest fantastiska singeln någonsin. Skumpig discoboogie som låter som en ratad b-sida från Katy Perrys låtskrivare, enligt Digitalt-bloggen. Nya albumet Songs of Innocence ges bort gratis till alla iTunes-användare, men inte ens gratis är gott. Sluta!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 15:04