Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Billig molndator nu med större skärm

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-03-05 10:34  |  Lästid: 3 minuter
toshiba_chromebook_13_1

Chromebooks är, för den eventuellt oinvigde, bärbara datorer som skippar Windows och kör Googles egna Chrome-system som egentligen inte är så mycket mer än webbläsaren Chrome, en mediaspelare och lite andra grundläggande Google-funktioner. De är ett slags moderna dumma terminaler. De är också ett betydligt bättre alternativ till riktiga datorer än det där geschäftet med netbooks från 00-talets mitt.

Chromebooks har ändå hyfsade prestanda, men väldigt begränsat användningsområde förutom vanligt jobb (i Google Docs), webbsurf och multimediakonsumtion. Den mesta lagringen sker i molnet och vad du kan göra definieras främst genom vad du kan göra med browsern och Googles olika webbtjänster, och de är ju också tänkta att alltid vara anslutna till nätet.

I mars blir Toshiba först ut med en modell med 13,3-tumsskärm (tidigare har 11-tummare varit standard). Priset blir strax under 3 000 kronor i handeln, vilket faktiskt är radikalt. Designen är en Macbook Air-ripoff (se ovan!) och för att ta jämförelsen vidare så är Toshibas Chromebook med sina 1,5 kg aningen tyngre än motsvarande MBA, och skärmupplösningen 1366 x 768 pixlar samma som hos 11-tummaren av MBA.

samsung_chromebook2_1

När Samsung å andra sidan kontrar med sin lite mer slimmade Chromebook 2 i början av maj har den också 13,3-tumsskärm, men då i riktig full HD, vilket faktiskt innebär dubbelt så många pixlar på skärmen = mycket bättre, särskilt om du tänker dig att se mycket hd-film. Priset blir dock högre, 4 000 kronor, men Samsung erbjuder även färgval: silver, svart eller vitt.

Ja, Netflix ska funka på chromebooks, men av rapporterna att döma har många användare problem med sina äldre maskiner – huruvida det hänger på undermålig prestanda vet vi inte än. Om inte skärmen räcker till är datorerna utrustade med hdmi-utgång för din tv, minneskortläsare och usb-kontakter för andra tillbehör och mer lagring.

toshiba_chromebook_13_2

Fördelen med en så begränsad maskin är säkerheten. Det är helt enkelt inte möjligt att installera en massa oseriösa skräpprogram och virus och slukhål för dina bankdata, sånt där som din mer datorkunnige kompis måste hjälpa dig att ta bort en gång i kvartalet från din Windows-pc. Datorn startas supersnabbt och är inte heller så strömkrävande, med en batteritid på drägliga 8-9 timmar beroende på modell.

Jag är själv tveksam till Chromebook-idén för vanliga konsumenter, som bör ta höjd för vad de kan tänkas vilja göra på 5 års sikt, det där med att sitta på ett fik och skriva inlämningsuppgift är inte för evigt. Tänk inte slit-och-släng fastän det bara rör sig om ett par tusenlappar.

Däremot kan chromebooks mycket väl vara optimala för offentliga miljöer, skolor och andra användningsområden där priset är lika viktigt som att begränsa användaren.

Och de kan vara ett bra köp om du just har väldigt specifika sysslor du måste sköta, men framför allt vet vad du verkligen inte kommer att vilja göra. Då finns snart två snygga, billiga och större alternativ än tidigare.

Nu kom precis ett bud med en helt annan tunn testdator, en Lenovo ThinkPad X1 Carbon – lite dyrare, mycket kraftigare och kanske en Macbook Air-killer? Jag hoppas kunna leverera en recension till helgen.

samsung_chromebook2_2

Samsung Chromebook 2

toshiba_chromebook_13_3

Toshiba Chromebook 13,3

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:00