Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Surface Pro 4 är en värdig ersättare till såväl surfplatta som laptop

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-18 14:32  |  Lästid: 4 minuter
microsoft_surrfacepro4_1

Digitalt har testat Microsoft Surface Pro 4 under en längre tid – en kombinerad laptop och surfplatta som tillhör årets bästa i båda kategorierna, trots batteri som inte riktigt håller vad det lovar och högt pris.

* * *

Microsoft Surface Pro 4
Fiskegubbar-4

2-i-1-trenden med flexibla vikbara, bärbara datorer har varit den tydligaste laptoptrenden 2015. Läs gärna Digitalts genomgång av några olika modeller från tidigare i år.

Microsofts koncept Surface är en hel dator i surfplatteformat, med penna och ett enkelt tangentbord som kan kopplas till. Det kopieras nu av flera tillverkare, som Lenovo och HP, men jag vill påstå att Microsoft själva lyckats bäst med sin nya Surface Pro 4. Äntligen har de hittat ända fram och skapat en av årets bästa bärbara prylar, som emellertid inte är en billig leksak – och inte är befriad från fel.

Flexibiliteten och kvaliteten gör Surface Pro 4 till en vinnare. Dels får du en högpresterande surfplatta, dels en laptop och dels en fullfjädrad jobbdator – om du redan har en stor skärm, mus och tangentbord att koppla till.

* * *

microsoft_surrfacepro4_3

Windows 10 är nu – trots vissa barnsjukdomar – ett bra system som är smidigt för datorer och helt okej för surfplattor utan att vara i iPad-klass. Med den medföljande pennan kan den som är konstnärligt lagd även teckna och måla i olika program med ganska stor precision. Pennan ligger fint i handen och har nu ett suddgummi i andra änden, eftersom det har det visat sig är så användarna vill använda den.

Skärmen på 12,3 tum är utmärkt, och har inte längre otympliga widescreen-proportioner. Formatet är smidigt och inte för tungt att använda som surfplatta, den halvsträva metallen gör den skön att hålla i och man störs inte direkt av de skarpa kanterna. Med ett fullt reglerbart stöd baktill kan man lätt hitta rätt tittvinkel på ett bord eller i sängen. Att fälla ut stödet i knät är dock inte särskilt bekvämt.

Med nya Intel Core-processorerna av senaste typ (med kodnamn Skylake) är prestandan jämförbar med en riktig laptop och ersätter även en vanlig skrivbordsdator med den äran. Det går även hyfsat att spela med hjälp av inbyggda Intel HD-grafiken som blivit betydligt bättre på bara några år, men du får räkna med att ställa in lägre detaljnivåer i spelen för att de ska flyta på bra. I vissa jämförande tester presterar Surface faktiskt bättre än andra lätta bärbara datorer i samma storlek och prisläge.

Skärmens upplösning är hög (2 736 x 1 824 pixlar), vilket ger ganska liten text men kan justeras i viss mån, men man skulle önska att Windows 10 var bättre i det avseendet, speciellt som Surface ju är en Microsoft-pryl. Jag har jobbat mycket i vanlig HD-upplösning (1 920 x 1 080 pixlar) på en extern 24-tumsskärm, vilket funkar bra för flera program sida vid sida.

Tangentbordet har bra känsla och en betydligt bättre musplatta än för ett par år sedan, men ingår inte vid köp utan kostar 1 500 kronor som tillbehör. Om du inte har behov av att använda din Surface som laptop på resor, eller redan har ett annat bluetooth-tangentbord så är det inte nödvändigt.

* * *

microsoft_surrfacepro4_2

Vi har, liksom flera andra testare, haft vissa problem med batteritid och strömsparläge. Ett exempel var när vi lämnade den på, nyinstallerad med standardinställningar utan program igång och 90 % batteri. Sex timmar senare var batteriet på 80 %. Strömsparläget borde slagit till på bara ett par minuter och bara dragit någon enstaka procentenhet, kan man tycka.

Vi har också somnat ifrån något trist SVT Play-program och vaknat med dränerat batteri. Utöver detta varierar batterikapaciteten en del. Microsoft säger nio timmar men Digitalts subjektiva upplevelse är att det är en överdrift i de flesta vardagliga situationer. Hög skärmupplösning är sannolikt en bov i dramat. Här finns några tips på att spara batteri.

* * *

Surface Pro 4 finns i flera olika prisnivåer där den billigaste kostar 10 000 kronor och då har en Core M-processor, som saknar fläkt och har lägre prestanda. Det kan om man är välvillig jämföras med en 12-tums Macbook som också har samma fläktfria processortyp, eller rena Surface-kopian Lenovo Ideapad Miix 700. Dugligt för dem med måttliga krav, men inte värt att snåla för.

De två dyraste modellerna för 20-24 000 kronor har Core i7-processor med fler kärnor, 16 gigabyte RAM och 256 eller 512 gigabyte lagring men också den lite bättre Intel Iris-grafiken än den vanliga inbyggda, vilket kan vara ett plus för somliga.

Vårt testobjekt med 8 gigabyte RAM (arbetsminne), 256 gigabyte lagring och en Core i5-processor kostar 14 000 kronor, och är ett bra mellanting. Det liknar mer en lite extra utbyggd Macbook Air, vilket är den dator Microsoft vill jämföra Surface med. Det är nog för att jobba med ganska krävande program och ha rimlig lagringskapacitet, fastän du lär få spara all musik och film på en annan disk.

Observera att Apple ligger efter med att använda de nya Skylake-processorerna så jämförelsen haltar lite – och de tycker som bekant också att en dator är en sak, och en surfplatta en helt annan. Microsoft gör inte det, och har lyckats bra med sin fusion av de olika prylarna på ett långt bättre sätt än med tre första Surface-modellerna.

* * *

Bra:
• Flexibel, kan ersätta tre andra prylar
• Bra prestanda för sin storlek
• Användbara tillbehör

Dåligt:
• Batteriet sämre än konkurrenterna
• Dyr (undvik billigaste modellen)
• Windows 10 har fortfarande barnsjukdomar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57