Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Streaming, appar och högtalare – här är sensommarens bästa ljudnyheter

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-08-25 13:56  |  Lästid: 4 minuter

Nio ljudnyheter – från smått till stort, från nja till bra till bäst – från de senaste par veckorna. Spana in nya högtalare, tjänster, appar och tips i Digitalts stora måndagssvep!

deezer

1. Deezer blir allt bättre!

Stor tjänst ”på kontinenten” som funnits sedan 2007 men lanserats mer officiellt i Sverige det senaste halvåret via mobiloperatören 3, vunnit priser och också genomgått diverse nödvändig förbättring. Premiumkonto kostar 99 kr liksom hos andra tjänster. Deezer funkar lika bra i app-form som i webbläsaren i datorn, och jag upplever färre drop-outs än i Spotify men det är ju en extremt subjektiv observation.

Det tidigare usla språket och bristfälliga översättningarna är mestadels åtgärdade, smartphone-appen har fräschats upp rejält och har alla de vanligaste funktionerna man kan vilja ha inklusive delning, inställningar för crossfade, ljudkvalitet och tydliga funktioner för att hålla koll på cacheminnet (se gårdagens inlägg för hur du rensar Spotifys dito).

Och då har vi inte ens kommit till innehållet. Alla stora släpp sker givetvis på alla olika digitala distributionsplattformar, men Deezer har också en del smalare och äldre musik som jag saknar på Spottan. Det börjar också komma inne-i-appen-appar, som Spotify har, men ännu är utbudet där lite skralt. Prova själv på deezer.com eller apparna till Android, eller iOS, eller Windows Phone.

akg_y50

2. AKG Y50

Årets stördaste hörlursdesign finner vi i toppmodellen i AKG:s nya Y-serie. De är lätta men gedigna i aluminium och rostfritt stål och kan vikas ihop. Pris: 900 kr.

denon_envaya

3. Denon Envaya

Denna portabla högtalare har varit en hyfsat kär kompanjon i sommar. Envaya är ganska stor och tung med sina 1,3 kg, har ett utvikbart stöd på baksidan men en lite tveksam formgivning (finns i vitt eller svart med olikfärgade frontpaneler som liksom lyser igenom fronthålen).

Två högtalarelement på 57 millimeter kompletteras av en passiv bas i mitten, och det gör att ljudet kanske också är lite för basigt men den spelar starkt och ganska rent. Kopplas in med sladd eller via blåtand (med AptX för bättre ljud), och alltså inte via några mer sofistikerade lösningar som Sonos eller Airplay. Priset på 1 800 kr är jämförbart med Bose Soundlink Mini, som är mindre men inte lika högljudd. Sonys SRS X3 är mindre, billigare och mer sofistikerad i sin form och kan vara ett annat alternativ.

beoplay_s8

4. BeoPlay S8

I andra änden av skalan har Bang & Olufsen släppt ett aktivt högtalarsystem bestående av en festligt formad subwoofer och två små satellithögtalare med 2,5 tums-element – och en total effekt som anges till 420 watt. Kan antingen anslutas till vanlig stereo eller tv, eller via Apples Airport Express eller till ett Sonos-system. Släpptes i butiker i augusti och kostar där 11 000 kr.

marshall_stanmore_brown

5. Marshall Stanmore Brown

I väntan på den betydligt större högtalaren Marshall Woburn, som visades på CES i januari, har de släppt senaste hemhögtalaren Stanmore (som ni i övrigt kan läsa mer om här) i en brun finish. Pris: 4 000 kr.

libratone_loop_spotify_connect

6. Libratone får Spotify Connect

Danska Libratonehögtalarna (vars modell Loop vi recenserade här) har fått stöd för Spotify Connect, vilket innebär att de kan streama musik från Spotify direkt till högtalaren utan att passera telefonen eller paddan. Detta innebär lägre batteriförbrukning samt att du kan ringa obehindrat, men du kan givetvis fortfarande styra musiken. Också modellen Zipp stöds – de nya som säljs har detta inbyggt och äldre inköpta högtalare uppdaterar du bara programvaran på.

sonos_soundcloud

7. Sonos får Soundcloud-stöd

Sonos-högtalarna funkar så att de plockar musiken direkt från olika internetkällor, och dess app används bara för att styra vad som ska spelas upp. Du kan söka samtidigt i alla olika anslutna tjänster och nu inkluderar dessa alltså även Soundcloud. (Här vår recension av senaste Sonos Play:1) På Soundcloud hittar du som bekant mycket musik som inte alls släpps på de vanliga, kommersiella musiktjänsterna och för vissa genrer är detta ovärderligt. Sedan i våras finns t ex också stöd för Google Play Music inbyggt i Sonos-högtalarna.

soundblaster_roar

8. SoundBlaster Roar

Små kompakta blåtandshögtalare går det fjorton på dussinet av men denna har, förutom ett hyfsat ljud, några extrafunktioner som en inbyggd kortläsare för sd-kort och uppspelning av dess innehåll, samt inspelningsfunktion för att spela in telefonsamtal som du kör via högtalaren på sd-kortet. Priset lär landa runt 1 400 kr.

spotify_serendipity

9. Spotify Serendipity

En kul grej och en minisajt som på en roterande världskarta visar två platser där en och samma låt börjar spelas upp exakt samtidigt, samt en mycket kort snutt av låten. Nu hade det vart betydligt roligare att se var i världen någon annan lyssnar på den obskyra melodi som just du för tillfället lyssnar på, men det kanske kommer. Kolla in här!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:59