Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

En hyllning till Macbook Air – en av historiens bästa persondatorer som snart går i graven

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-31 08:00  |  Lästid: 4 minuter
apple_macbook_air_900px

Macbook Air har mer eller mindre gått i graven, i och med lanseringen av de nya Macbook Pro-modellerna i förra veckan. Här dammar jag av en gammal hyllningsartikel till Macbook Air från pappersversionen av Café sommaren 2011, från en temaartikel som handlade om ikoniska prylar.

* * *

Macbook Air var en dator som fick folk att häpna då Steve Jobs plötsligt och utan förvarning plockade fram den ur ett kuvert, på presentationen i januari 2008. Jag hade nio år tidigare närvarat på MacWorld Expo i New York, då Steve Jobs visade upp föregångaren iBook, men mellan den och Macbook Air gjorde Apple inga verkligt revolutionerande bärbara datorer för de breda konsumentgrupperna.

2008 höll precis den halvhjärtade netbook-trenden på att kulminera, med lätta (nåja…), små och underpresterande pc-datorer som inte använde riktiga processorer och var extremt begränsade. Samtidigt kom inte ultrabook-segmentet riktigt igång, och de bästa datorerna fanns inte i Sverige. Macbook Air var som en syntes av dessa trender – och träffade precis rätt med tillräckliga prestanda, nytänkande och tilltalande pris!

11-tumsmodellen av Macbook Air kostade från 8 500 kronor och var ett tag den perfekta datorn för den mer bemedlade studenten, smidig nog att stoppa i stolsfickan på flyget eller tåget, och tillräckligt stor att kunna kallas en fullvärdig dator. Nu finns bara 13-tumsmodellen kvar att köpa – tills vidare – som Apples allra billigaste datormodell för 11 000 kronor, men förutom fördubblat arbetsminne är den inte uppdaterad sedan 2015.

Digitalt avser att återkomma med en detaljerad analys och kommentar till de under helgen mycket omdebatterade Macbook Pro-modellerna, men först tittar vi i backspegeln…

* * *

Apple MacBook Air

macbook_air_11_13

Publiken i Javits center på Manhattans västsida står upp, busvisslar och tjoar när Steve Jobs surfar in på CNN:s hemsida utan sladd. Det är sommaren 1999 och den moderna laptophistorien börjar med lanseringen av iBook – en färgglad dator med trådlöst nät, pekplatta och magnetiskt lock utan flärpar och lås – som idag är självklarheter. Härmed slog Apple in på en ny bärbar kurs som några år senare fortsatte med iPod, iPhone och iPad och tog dem från ett företag på ruinens brant till världens tätaste företag, med mer i kassan än den amerikanska staten.

Nya Macbook Air är i sin 13-tumsversion den mest kompletta konsekvensen av visionerna om ett mobilt liv där jobb och nöje flyter ihop. En ultraportabel dator som förenar ingenjörskonst, design, prestanda och pris.



Lätt och tåligt skal

När man inte längre kan skriva ”Made in the USA” framhålls i stället ”Designed by Apple in California” på produkterna, där ett team lett av engelsmannen Jonathan Ive skött produktdesignen i femton år. Det 1,35 kg lätta kraftpaketet är tre millimeter tunt i minsta änden, vilket möjliggörs av konstruktionen där datorns kaross gjuts i ett stycke aluminium varefter skärm och de andra komponenterna fogas in (i Asien).

Strömsnålt processorpaket

Med den dubbelkärninga processorn Intel Core i5 i Sandy bridge-serien – som även återfinns i Macbook Pro – erhålls mer än dubbla prestandan jämfört med fjolårets modell, och upp till sju timmars batteritid. Arbetsminnet på fyra gigabyte är fastlött direkt på kretskortet för att spara plats, och kan därmed varken bytas eller byggas ut.

macbook_air
Krispig skärm

Den LED-belysta skärmen visar 1440 x 900 pixlar i proportionerna 16:10 och med grafikkretsarna som är integrerade med processorn (liksom hos flertalet ultraportabla datorer oavsett om de har kretsar från Intel eller AMD) kombineras acceptabla spelprestanda med strömsnålhet.

För nattskiftet

Med Powerbook 100 introduceras för tjugo år sedan idén om att låta datorn vara ett naturligt handledsstöd, vilket alla andra tillverkare sedan tog efter. Air-serien har fullstora tangenter, bakgrundsbelysta av dioder i fiberoptiska kanaler, med en sensor som automatiskt reglerar ljusstyrkan efter ljusförhållande.

macbook_flash

Spridd lagring


Air vaknar ur vila på mindre än en sekund och startar program blixtsnabbt tack vare flashminnet på 128 eller 256 gigabyte, som till skillnad från en mekanisk hårddisk är tillförlitligt, extremt snabbt och kompakt. Behövs mer lagring kan hårddiskar anslutas via den nya Thunderbolt-kontakten, som är tjugo gånger snabbare än usb, och med nya tjänsten iCloud flyttas lagringen ut ”i molnet” på nätet.

Intuitiv geststyrning

Användarupplevelsen står i centrum via systemet OS X Lion, som sägs vara sista utgåvan i dess nuvarande form, och inför den intuitiva peknavigationen från iPhone och iPad i datorvärlden.

* * *

Fotnot: Artikeln publicerades med en Macbook Air som inköptes senare under hösten 2011. Trots lite trött batteri och en trasig ctrl-tangent tuffar den fortfarande på utan större problem, med senaste systemet macOS Sierra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55