Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Det asymmetriska konsolkriget del 1/3

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-11-20 17:14  |  Lästid: 4 minuter
cafe_game_on

Game on! I nya numret av Café guidar jag till höstens bästa spel, både till befintliga och nya maskiner. Där kan du också läsa om Kjell Häglunds 15 bästa teknikprylar för resan och intervjuer med Ken Ring och Uffe Lundell.

Onsdagsapparna får utgå igen, det finns viktigare ämnen dessa veckor. Här hakar jag på det förra babbliga inlägget om “låga” betyg till PS4-spelen och behovet av betygsdevalvering, och broderar ut resonemangen om det från svenskt perspektiv asymmetriska konsolkriget. Det mellan Sonys Playstation 4 som släpps nästa vecka, och Microsofts Xbox One som släpps nästa år.

Det är alltid vanskligt att vara early adopter och köpa de första exemplaren av en produkt. Vilka skäl finns det att handla direkt eller vänta? Köpte du Philips digitalkassett i stället för Sonys Minidisc? Första digital-, hd- eller 3d-teven? Nöjd med det?

Utan att ta ställning för/emot det ena/andra formatet så är det en ganska krånglig problematik att välja. Jag har själv inte testat systemen, mer än att provat olika spel på olika konsoler på mässor och andra evenemang – och under de förutsättningarna går det verkligen inte att urskilja större olikheter. Tidigare i historien har det funnits vinnare och förlorare, men ska jag göra som i kyrkan och tro så kommer nog denna generation egentligen inte få en klar vinnare, eller en produkt som ger dig ett klart större nöje än den andra. Åtminstone inte på ett par år.

xbox_one_vs_playstation4

Vi börjar med att blicka bakåt...

När PS2 blev PS3 och Xbox blev Xbox 360, då hann Microsoft före med ett år, samtidigt som Nintendo ställde sig utanför den tekniska kampen med en enklare, mer social- och barnanpassad produkt och fick till en stor vinnare. Wii blev en kommersiellt oerhört lyckat plattform (Wii U not so much, so far…), med 100 miljoner skeppade exemplar (siffror från september i år), som även Sony och Microsoft senare kopierade idéer från friskt vad gällde rörelsestyrning och mer lättsamma sociala spelupplevelser.

PS3 och Xbox 360 ska ha sålt lika mycket, 80 miljoner vardera, i hela världen – Xbox dominerar i Nordamerika (men är ingenting i Japan) medan Playstation har övertag i Europa, trots den då stora förseningen av PS3-släppet här.

Nu är rollerna ombytta, Sony blir först ut av de nya tv-spelsystemen i Sverige. Microsofts nya konsol släpps visserligen samtidigt i en massa länder men inte i Sverige – de har hittills vägrat uppge något mer precist släppdatum än ”2014” men vi bedömer att det blir under första kvartalet. Man kan dock själv importera en från andra länder eller köpa via vissa svenska sajter för drygt 5 000 spänn.

ps2

Hösten 1995, då jag började skriva om tv-spel var Sega Saturn ändå lovande med spel som Sega Rally och Daytona USA, men blev ju snabbt lämnad i gruset av PlayStation. Vem minns Atari Jaguar eller den i branschbibeln Edge då så hajpade 3DO?

Playstation blev dominerande på lång sikt och en gigantisk del av Sonys bizniz som helhet. Sega? De la ner sin konsoltillverkning efter Dreamcast. Man vet aldrig riktigt säkert vad man satsar på, om man köper tidigt. Det gjorde kanske inte så mycket för 15 år sedan då insatserna var mindre, och konsolernas livscykler kortare.

3do

Nuvarande generationen blev mer långlivad än i alla fall jag trodde med 8-9 år, beroende på hur man räknar, och kommer att leva kvar i ett par år ännu. Hur lång avskrivningstid det blir på nästa generation är oklart, och förvisso... slå ut priset av en Wii U, PS4 och Xbox One på nästan tio år så är ju peanuts jämfört med vad du betalar för din digital-tv, ditt bredband, mobiltelefon, Spotify och eventuella andra nöjes- och speltjänster. Resonerar man så kan du lika gärna skaffa allihop.

Oavsett vilket läger av fanbois man eventuellt tillhör kan det också finnas skäl att vara kall och vänta. Dels finns ju inte särskilt många spel att välja mellan i början och de bästa spelen ges även ut till de gamla maskinerna, eller till pc och Wii U i viss mån. De stora företagens exklusiva spel eller ”killer applications” som bara finns till deras konsol är färre.

dreamcast

Det finns också tekniska aspekter. Några tidiga rapporter från USA har talat om problem och enligt IGN har så många som 1 miljon PS4:or redan sålts, och att 10 000 av dessa kan ha defekter. Det kommer alltid förbättrade versioner med tystare fläktar, snabbare och större hårddiskar, mer slimmade designer och andra förbättringar. För att inte tala om prissänkningar.

Oavsett om lönen bränner i nästa vecka kan det finnas skäl att vänta med att köpa PS4, även om du lutar däråt snarare än Xbox One. Men det snackar vi mer om i de två nästkommande inläggen.

cafe_12_2013
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:01